24 mai 2013

asociatia-identitate-culturala-contemporanaLuna mai a anului 2013 a marcat ȋmplinirea a 1900 de ani de la inaugurarea, la Roma, a unuia dintre cele mai importante monumente ale antichităţii europene: Columna lui Traian. Pentru a celebra această aniversare, Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) a organizat pe 24 mai 2013, în parteneriat cu ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, evenimentul omagial Columna lui Traian - 1900 de ani de la inaugurare.

La eveniment au participat aproximativ 200 de invitaţi, printre care vice-primarul Dan Darabonţ, Cristian Ghiţă, conisilier al ministrului Culturii, Ezio Peraro, directorul Centrului italian de cultură Vito Grasso, şi Denisa Ariton, din partea Institutului Eudoxiu Hurmuzaki al Ministerului Afacerilor Externe.

Evenimentul, descris de preşedintele AICC, Florin Pârlea, ca fiind unul care “nu se se doreşte a fi nici unul eminamente ştiinţific, nici unul elitist, ci pur şi simplu o manifestare a societăţii civile bucureştene”, a cuprins o conferinţă susţinută de cercetătorul Leonard Velcescu, proiectarea unei serii de filme documentare, dar şi un recital de pian.

prezentare-leonard

 Ȋn prezentarea sa, Leonard Velcescu, doctor ȋn istoria artei, a analizat modul ȋn care Columna lui Traian a influenţat de-a lungul secolelor unii dintre cei mai cunoscuţi artişti ai lumii, precum Michelangelo, Rafael sau Rubens. De asemenea, Columna a inspirat şi ridicarea a numeroase alte monumente celebre, precum Columna lui Nelson, din Londra, sau Monumentul Washington din Baltimore- SUA. Leonard Velcescu a obţinut titlul de doctor la École Pratique des Hautes Études (Sorbona), cu teza “Dacii ȋn sculptura romană. Studiu de iconografie antică”. Ȋn decembrie 2012, această lucrare a fost distinsă cu premiul “Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române.

Analiza prezentată de Leonard Velcescu a fost completată de proiectarea a două scurte filme documentare realizate de televiziune italiană RAI. Acestea au dat invitaţilor posibilitatea de a vedea cadre foarte apropiate cu basoreliefurile de pe Columnă, dar şi de a observa noi exemple concrete ȋn ceea ce priveşte influenţa Columnei asupra marilor artişti ai lumii.

Cu ocazia evenimentului, a fost prezentată ȋn premieră o nouă secţiune deschisă pe site-urile http://columnaluitraian.ro şi http://statuidedaci.ro. Este vorba de o secţiune dedicată influenţei Columnei lui Traian asupra artei contemporane, care reuneşte lucrări ale artiştilor plastici inspiraţi de istoria antică a României. De altfel, participanţii la gală au putut admira câteva dintre aceste lucrări, expuse prin bunăvoinţa artiştilor Daniela Frumuşeanu, Radu Olteanu şi Vasile Pop Negrşeteanu.sanziana-mircea

De asemenea, evenimentul a cuprins şi un recital de pian susţinut de Sânziana Mircea (20 de ani), una dintre cele mai apreciate nume ale generaţiei tinere de muzicieni. Artista a cucerit publicul interpretând „Dansuri românești” de Bela Bartok, “Joc dobrogean” de Paul Constantinescu, precum şi transcripţii proprii pe teme din folclorul românesc.

 

afis-arcub-columna-1900-ani

Programul galei s-a ȋncheiat cu proiectarea filmului “Decoding Dacia” (2012), realizat de Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston. Filmul, făcut după toate canoanele documentarului profesionist, a impresionat audienţa prin imaginile spectaculoase filmate ȋn zona Sarmisegetuza şi prin reconsituirile, realizate cu ajutorul animaţiei 3D, ale unor scene de pe Columna lui Traian.

Merită menţionat faptul că evenimentul a atras şi atenţia mass-media, agenţia naţională de presă Agerpres publicând o amplă relatare a evenimentului.

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană mulţumeşte:

  • Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti (ArCuB);
  • sponsorilor: Cabinetul Avocat Trelea Cristina, Muntenia SA, Boştină şi asociaţii SRL, Athanasios Group;
  • companiilor Cocor SA şi Phoneix Media;
  • Cramei Budureasca;
  • domnului dr. Constantin Băcanu
  • companiei Gemini Solutions

 

Menționam filmele realizate de regizorul Radu Dănilă pentru promovarea outdoor a evenimentului și filmul ce reunește artistic momentele cheie ale evenimentului.

Galeria de imagini a evenimentului:

Fotografii realizate de Gabi Teriș

Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) este o organizaţie nonguvernamentală care îşi propune să dezvolte proiecte culturale relevante pentru societatea românească, proiecte care să nască dezbateri cu privire la importanţa unei identităţi culturale naţionale într-o lume globalizată.

Principalele proiecte dezvoltate de AICC până în prezent sunt portalul Romanian Letters (http://romanianletters.ro), care îşi propune să popularizeze informaţii pozitive despre România, emisiunea săptămânală Romanian Letters, difuzată de Activ eFeM şi site-ul Statui de daci (http://statuidedaci.ro/ro/), care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg statuile de daci realizate de artişti antici romani în timpul domniei lui Traian. La începutul acestui an, pentru a marca aniversarea a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei, AICC a lansat şi portalul http://www.columnaluitraian.ro.

Pentru anul 2013, AICC, ȋn colaborare cu editura Eikon, ȋşi propune să strângă fonduri pentru publicarea ȋn limba engleză şi promovarea ȋn ţară şi ȋn străinătate a trei lucrări de o deosebită relevanţă pentru cultura română: “Dacii în sculptura romană” - Leonard Velcescu, “Dimensiunea românească a existenței” - Mircea Vulcănescu şi “Istoria românilor” - Ioan Aurel Pop.

Credem că este o datorie civică să contribuim la promovarea culturii române şi să să oferim informaţii corecte şi obiective despre România, informaţii care să ajute publicul să dezolte o perspectivă nuanţată asupra ţării noastre.